Zelf een website maken is leuk en nu steeds meer mensen thuiswerken wordt de vraag: “Hoe maak ik een website?” ook steeds vaker gesteld. Het surfgedrag op het internet is toegenomen en steeds meer mensen maken gebruik van social media. De ideeën over het starten van een website, webshop, Youtube of TikTok kanaal vliegen in de rondte. Maar is het opzetten van een website wel zo eenvoudig als men denkt? En wat heb je er eigenlijk allemaal voor nodig? In dit artikel hebben we de belangrijkste stappen voor je uitgelegd.
Stap 1. Brainstorm sessie
De eerste en meest logische stap voor het maken van een website is een brainstorm sessie. Waar gaat de website over, wat voor soort website wordt het en wie is de doelgroep? In zo een brainstormsessie kan je inspiratie op doen door naar andere websites te kijken en zet je al jouw ideeën op papier. Het is goed om anderen bij de brainstorm sessie te betrekken, hierdoor zullen er meerdere ideeën komen.
Stap 2. Plan maken
Na een aantal brainstormsessies is het tijd om een plan te maken. In dit plan beschrijf je het doel van de website en wat je er allemaal voor nodig hebt om een goede website te maken. Ook is het handig om alle kosten die er gemaakt worden in het plan neer te zetten.
Stap 3. Website software kiezen
Als het helder is wat het doel van de website wordt en wat voor informatie je wil delen dan wordt het tijd om een website software te kiezen. Er zijn verschillende bedrijven die een simpele software aanbieden waarbij je enkel een aantal dingen hoeft aan te passen. Denk hierbij aan Wix, WordPress of Jimdo. Let wel op bij het kiezen van een software wat voor beperkingen er zijn. Het is namelijk vervelend als je daar pas later achter komt.
Stap 4. Domeinnaam registreren
Na het kiezen van een software zal er een domeinnaam geregistreerd moeten worden. De domeinnaam moet helder, kort en pakkend zijn. Dit is immers het visitekaartje van jouw website. Is de domeinnaam onduidelijk dan zal jouw website niet snel gevonden worden in de zoekresultaten. De domeinnaam moet overeenkomen met het onderwerp van de website en moet het liefst makkelijk typ baar zijn. Dit betekent geen moeilijke letters en zo min mogelijk streepjes.
Stap 5. Webhosting of VPS hosting nemen
Als de basis van de website staat dan wordt het tijd om te kiezen voor een webhosting of VPS hosting pakket. Een webhosting zorgt ervoor dat jouw website 24/7 uur online is. Zonder een webhosting kan jouw website niet bezocht worden. Ga je voor een professionele website met veel pagina’s en content dan wordt er aangeraden om een VPS hosting te kiezen. Deze server zorgt ervoor dat jouw website snel laad, goed werkt, beveiligd is en altijd online, dit komt omdat het werkt op een eigen stukje server.
Stap 6. Content plaatsen
Wanneer de backhand van de website in orde is zal de website gevuld moeten worden met content. Kies je ervoor om meerdere pagina’s te maken en diepliggende categorieën zorg dan voor breadcrumbs op de website. Deze breadcrumbs begeleiden de bezoekers als het ware door de website. Bij het plaatsen van teksten verwerk dan keywords met een hoog zoekvolume zodat de website beter gevonden kan worden. Maak ook gebruik van headertags en lazy loading. Zorg voor een goedwerkende desktop en mobile friendly website.
Is dit teveel abracadabra voor jou? Neem dan contact met ons op en wij bespreken graag de mogelijkheden voor het laten maken van een website.